miércoles, 3 de diciembre de 2008

PREGUNTA PARLAMENTÀRIA DE JAUME BOSCH

A LA MESA DEL PARLAMENT

Jaume Bosch i Mestres, diputat del Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), d’acord amb allò que preveu l’article 144 del Reglament de la Cambra, formula la següent pregunta per tal que sigui contestada per escrit.

Tenint en compte les al•legacions presentades al projecte de prolongació de la L3 del metro fins a Sant Feliu de Llobregat, a les quals donen suport la majoria dels grups municipals d’aquella ciutat i una bona part de les entitats ciutadanes, així com molts ciutadans i ciutadanes que estan dipositant les seves signatures en la campanya pública que els partits i les entitats anteriorment esmentats estan portant a terme.

Amb la intenció d’assolir el màxim consens a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat i a la comarca del Baix Llobregat, interessa saber a aquest diputat:

Quines vies de diàleg pensa obrir el Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb els signants de les al•legacions per tal d’arribar a una acord satisfactori en relació al projecte de prolongació de la L3 del metro fins a Sant Feliu de Llobregat i quines intencions té en relació a la resolució de les al•legacions?


Palau del Parlament, 3 de desembre de 2008




Jaume Bosch i Mestres
Diputat

JA SÓN MÉS DE 1.000 PERSONES LES QUE HAN DONAT LA SEVA SIGNATURA EN LA CAMPANYA DEL METRO A SANT FELIU

ICV, EUIA, ERC, PP, OCUC, PTP, i les Associacions de Veïns de Sant Feliu estan desenvolupant una campanya a favor d’un metro de veritat per a la ciutat, tot defensant la proposta alternativa de prolongació de la L3 del metro fins a la ciutat.

Aquesta campanya consisteix en la recollida d’instàncies signades, en les que els veïns i veïnes de la ciutat demanen que el metro tingui tres estacions a Sant Feliu (Mas Lluí, Centre, Falguera) i que arribi a la ciutat en línia recta des de zona universitària i Sant Just.

En aquests moment la campanya ja ha recollit més de 1.000 instàncies signades i continua desenvolupant-se, amb punts itinerants de recollida de signatures i altres accions ciutadanes en paral•lel

miércoles, 8 de octubre de 2008

A L·LEGACIONS AL PROJECTE DE PROLONGACIÓ DE LA L3 DEL METRO DES DE UNIVERSITAT A SANT FELIU DE LLOBREGAT

ICV del Baix Llobregat ha presentat al•legacions al projecte de prolongació de L3 del metro fins a Sant Feliu de Llobregat, davant del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat.

En aquestes s’aposta per un traçat més coherent i competitiu: Zona Universitària - Hospital de Sant Joan de Déu - Pont d’Esplugues- fins a Sant Just Centre. A partir d’aquí hi haurien dos ramals: el primer fins a San Feliu, a través del polígon industrial de Sant Just, el sector de Sant Just de Mas Lluí 2, i el barri de Sant Feliu de Mas Lluí, fins a Sant Feliu centre, creant un nou intercanviador de rodalies amb la C4 i la C-7. L’altra ramal aniria des de Sant Just Centre a Sant Boi amb parades a l’Hospital Comarcal i l’estació de rodalies de Sant Joan Despí, travessant el riu i connectant amb FGC, a Molí Nou, i amb noves parades a l’interior de Sant Boi.

Al•legacions de partits i entitats de sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat:

En el mateix sentit ICV, ERC i l’Associació de veïns de Sant Just han presentat al•legacions conjuntes davant del mateix Departament. Així com també ho han fet, des de Sant Feliu de Llobregat: ICV-EUIA, ERC, PP, la Plataforma Progressem en Metro, AVV de Can Nadal, AVV de Roses-Castellbell, AVV de Mas Lluí, AVV de Can Calders i AVV de Falguera.

miércoles, 17 de septiembre de 2008

Al·legacions conjuntes d'ICV-EUIA i ERC al projecte de perllongació de la L3 del metro fins a Sant feliu de Llobregat

Aquest dijous, 18/09, hi ha convocat un ple extraordinari a sant feliu de Llobregat per debatre la proposta de prolongació de la L3 des de Zona Universitària fins a Sant Feliu.
La proposta del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, amb el vist i plau a Sant Feliu del PSC i CiU, preveu dues parades de metro en paral·lel al traçat del tren i el trambaix: davant el Palau d'Esports i davant l'ambulatori de la Rambla.
La proposta que han presentat Iniciativa per Catalunya Verds -Esquerra Unida Alternativa i Esquerra Republicana, aposta per tres parades de metro en un sentit perpendicular al tren i amb intercanviador a l'estació: Mas Lluí, estació i Falguera.

Aquesta proposta és compartida amb la Plataforma pel Transport Públic i totes les Associacions de veïns de la ciutat, que també han sol·licitat poder intervenir en el debat del ple municipal.
A les al·legacions, ICV-EUIA i ERC insisteixen en:

1. Cal una visió global i conjunta de metro i tren. No pot ser que el projecte C3 de la línia de Rodalies i que el projecte L3 de metro estiguin fent-se l'un a les esquenes de l'altre... i per administracions governades pel mateix govern.
2. Cal consens polític i ciutadà. Estem definint el Sant Feliu del futur, i no es pot fer amagant informació i limitant les aportacions de la ciutadania, emparant-se en majories polítiques transitòries i, en llocs com a Sant Feliu, fràgils.
3. L'alternativa del DPTOP no és la millor per a la comarca del Baix Llobregat. Un recorregut sinuós, la ignorància mútua de les aportacions de passatgers i de complementarietat de xarxes entre rodalies i metro, la no arribada del metro a Sant Boi enllaçant directament amb FGC,...
4. L'alternativa del DPTOP no és la millor per a Sant Feliu. Dues estacions en traçat solapat davant tres estacions amb traçat que dóna transport públic ferroviari a tots els barris de Sant Feliu creiem que no té color. Renunciar definitivament a tenir metro al Mas Lluí i a l'estació ens sembla un disbarat.

martes, 9 de septiembre de 2008

Es connectaran els tramvies de Barcelona

Avui bona part de la premsa informa que l’Alcalde de Barcelona per fi accepta connectar els dos tramvies de la ciutat el Trambaix i el trambesós. Crec que és una molt bona notícia que pot ajudar molt a resoldre els problemes de mobilitat del tram central de la Diagonal, i alhora donarà molt més sentit als actuals tramvies. Ara començarà la fase d’estudi, veurem com es concreta cada actuació, segur que costarà molt, és necessitarà paciència, recerca del diàleg i consens, però segur que l’àrea metropolitana millorarà. Penseu que des de Cornellà, Sant Joan o Sant Feliu ja no només podrem accedir a la part alta de Barcelona en tram, si no que arribarem al centre de la ciutat i fins a Badalona. Una bona notícia doncs, que es dona per la mobilització i la tossuderia de molta gent, entitats i algun partit, i que justifica la presència de forces petites com ICV als governs de Barcelona i de Catalunya, amb el PSC en governant en solitari mai s’hauria fet. Els socialistes de Badalona i a Cornellà, per posar dos exemples, ens van titllar a la gent d'ICV de bojos quan vam demanar la interconnexió dels tramvies, tant de bo quan estigui feta i Hereu, Montilla, Balmón i Serra la inauguirin ens reconeguin que teníem raó.
En qualsevol cas, al Baix encara falta ampliar la línia des de Cornellà, Sant Joan i Sant Feliu cap a d'altres ciutat, i per tant queda feina per fer.

martes, 29 de julio de 2008

ICV PRESENTA COM A SUGGERIMENT AL PLA TERRITORIAL METROPOLITÀ DE BARCELONA LA PROPOSTA ALTERNATIVA DE PROLONGACIÓ DE LA L3 DEL METRO

Avui, data en que finalitzava el termini de presentació de suggeriments a l’avantprojecte de Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB), ICV del Baix Llobregat ha presentat un conjunt de suggeriments, per a que s’incorporin en la redacció definitiva d’aquest pla. Aquests suggeriments elaborats des del Baix Llobregat també s’han incorporat al document que la formació ha presentat a nivell nacional.

Les propostes d’ICV van en la direcció de millorar la protecció dels espais lliures i naturals de la comarca; concretar i adequar les necessitats ambientals, energètiques i de serveis de les que s’haurà de disposar; i optar per un nou model de mobilitat sostenible a l’àmbit metropolità de Barcelona.

Entre les propostes que ICV ha incorporat, per afavorir aquest canvi de la mobilitat, hi ha l’aposta per incrementar la xarxa del transport públic, en general, i en particular la del transport ferroviari (tren, metro i tramvia).

Cal destacar el suggeriment sobre la prolongació de la L3 del metro fins a sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat. Aquest projecte que es troba en exposició pública rebrà al·legacions de l’esquerra verda del Baix Llobregat, i entre elles la que proposa, un traçat més coherent i competitiu: Zona Universitària - Hospital de Sant Joan de Déu - Pont d’Esplugues- fins a Sant Just Centre. A partir d’aquí hi haurien dos ramals: el primer fins a San Feliu, a través del polígon industrial de Sant Just, el sector de Sant Just de Mas Lluí 2, i el barri de Sant Feliu de Mas Lluí, fins a Sant Feliu centre, creant un nou intercanviador de rodalies amb la C4 i la C-7. L’altra ramal aniria des de Sant Just Centre a Sant Boi amb parades a l’Hospital Comarcal i l’estació de rodalies de Sant Joan Despí, travessant el riu i connectant amb FGC, a Molí Nou, i amb noves parades a l’interior de Sant Boi.

Per a Lluís Moreno, president comarcal d’ICV, la redacció del PTMB “és una bona oportunitat per dotar-nos d’un instrument útil per preveure el desenvolupament del territori. Tot garantint la capacitat d’aquest per generar activitat i riquesa, alhora que millorem la qualitat de vida de la gent que hi viu i preservem l’entorn ambiental i natural”.

Al mateix temps des d’ICV s’aposta perquè el debat sobre el PTMB sigui útil, no només per tractar de les qüestions que interessen en l’àmbit metropolità, sinó per afavorir l’encaix amb les mesures que contribueixin a l’equilibri territorial del país.

Finalment, Lluís Moreno s’ha felicitat de que el Govern de la Generalitat impulsi aquest debat, amb la redacció del PTMB, “necessari des de fa molt temps. I ha qualificat les propostes que aporta ICV “com a propostes ambicioses i en positiu, a favor del territori però, sobre tot, a favor dels ciutadans i ciutadanes que l’habitem”

domingo, 27 de julio de 2008

Article publicat a El País 26/07/08

ERC e ICV piden que la L-3 se desdoble hasta Sant Boi

Enviar
El Gobierno catalán dio a conocer esta semana los detalles del proyecto de ampliación de la Línea 3 del metro (verde) desde la estación de Zona Universitaria hasta Sant Feliu. Ayer mismo, Esquerra Republicana e Iniciativa ya le enmendaron la plana al consejero de Política Territorial, el socialista Joaquim Nadal, que a tenor de lo sucedido parece que ni siquiera consultó con sus socios el nuevo trazado.

ICV y ERC anunciaron ayer que recurrirán el proyecto y presentarán alegaciones en el mismo sentido. Su intención es pedir un desdoblamiento de la L-3: un ramal que prestaría servicio a las poblaciones de Sant Just y Sant Feliu, y un segundo que cubriría las poblaciones de San Boi y Sant Joan Despí, hasta la nueva estación de Renfe que prevé construir el Ministerio de Fomento.

Los dos partidos de izquierda consideran que el actual trazado dificulta las conexiones entre poblaciones del Baix Llobregat y, por ejemplo, el desplazamiento entre Sant Feliu y Sant Just Desvern se prolongaría mucho más que actualmente en tranvía. Por este motivo, ICV y ERC piden que la Línea 3 se desdoble a la altura de Sant Just en dos ramales, lo que mejoraría el transporte en urbanizaciones densamente pobladas como Mas Lluí.

Article publicat a ADN. 25/07/08

ICV del Baix Llobregat presentará alegaciones contra el trazado de la Línea 3 del Metro hasta Sant Feliu

La formación ecosocialista considera que la propuesta es "insuficiente" y que reproduce recorridos que ya se efectúan con el tranvía | Apuesta por una prolongación de la línea con una bifurcación a partir del centro de Sant Just Desvern

  • Barcelona | 25/07/2008

ICV de la comarca del Baix Llobregat ha anunciado hoy que presentará alegaciones a la propuesta de la Conselleria de Política Territorial y Obras Públicas de prolongación de la Línea 3 del Metro de Barcelona hasta Sant Feliu de Llobregat. Según fuentes de ICV, consideran que la propuesta es "insuficiente" y reproduce recorridos que ya se efectúan con el tranvía.

Enlaza Zona Universitaria con Sant Feliu

La propuesta de la Generalitat supone la prolongación de la Línea 3 desde la parada de Zona Universitària en Barcelona hasta Sant Feliu pasando por Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí y Sant Feliu.

Para ICV, el trazado "pierde la oportunidad de crear una verdadera red de transporte reequilibradora". "Con este trazado, un viajero desde Sant Feliu tardará más en llegar en Metro a Sant Just de lo que ahora se tarda en tranvía, o de lo que se puede tardar en tren desde la capital del Baix Llobregat a Barcelona", han señalado las citadas fuentes.

Según el presidente de ICV del Baix Llobregat, Lluís Moreno, "en el momento de abordar una inversión tan importante como ésta es necesario buscar el máximo rigor y consenso político y social a la hora de invertir los recursos públicos".

Propuesta

La formación ecosocialista apuesta por una prolongación de la Línea 3 con una bifurcación a partir del centro de Sant Just Desvern. Uno de los ramales se dirigiría directamente hacia Sant Feliu pasando por el barrio de Mas Lluí, y el segundo ramal se dirigiría hacia Sant Joan Despí y cruzaría el río Llobregat para llegar a Sant Boi de Llobregat, y conectar con la nueva línea de Cercanías de Renfe que construirá el Ministerio de Fomento

viernes, 25 de julio de 2008

Article publicat a "El Periòdico" 25/07/08

ICV del Baix Llobregat reclama dos ramales para alargar la L-3

• Los ecosocialistas rechazan el plan de la línea a Sant Feliu de sus socios del Govern.

Otra infraestructura importante y muy costosa como llevar la L-3 del metro al Baix Llobregat, de Zona Universitària a Sant Feliu, se está convirtiendo en un nuevo motivo de discordia en el tripartito que gobierna la Generalitat, al igual que ocurre con el Cuarto Cinturón o la línea de alta tensión a Francia. ICV se pronunció ayer contra el estudio informativo que la Conselleria d'Obres Públiques, del PSC, ha puesto ya a información pública para construir el nuevo tramo con un único y sinuoso trazado por Esplugues, Sant Just Desvern y Sant Joan Despí. Los ecosocialistas preparan alegaciones para que la línea tenga dos ramales: uno a Sant Feliu y otro a Sant Boi.
Las críticas de ICV hacia sus socios socialistas autores del proyecto son de gran calado, si bien reconocen que la solución presentada finalmente ha incorporado mejoras "fruto de las propuestas políticas y ciudadanas". La formación considera que la línea no asegura la llegada del metro a los sectores con mayor densidad de población del Baix Llobregat, da un rodeo de dos kilómetros para ir de Sant Just a Sant Feliu y no contribuye a resolver el permanente colapso de tráfico de los tres puentes que cruzan el río Llobregat.
Con este trazado, sostiene ICV, un viajero tardará más en ir en metro de Sant Feliu a Sant Just que si usa el tranvía o va en tren hasta Barcelona. Lluís Moreno, presidente comarcal de la formación, afirmó que son posibles otras alternativas "más rentables social y ambientalmente". El responsable de ICV añadió que "ante una inversión tan importante es preciso buscar el máximo rigor y consenso político y social".
ICV quiere que tras el tramo común Zona Universitària-Sant Just Desvern la línea se bifurque. Un ramal pasaría por el hospital comarcal y por el centro y el barrio del ensanche de Sant Joan Despí hasta llegar a Sant Boi donde conectaría con la nueva línea de Cercanías de Cornellà a Castelldefels. Otro túnel iría por los barrios de Mas Lluí de Sant Just y Sant Feliu hasta la estación de Renfe y el barrio de Falguera en Sant Feliu. Esta doble línea la apoyan también la federación de vecinos de esta última población y la entidad Promoció del Transport Públic.

RAZONES TÉCNICAS Y DE COSTE
La conselleria ha estudiado esta solución, según declaró el miércoles el secretario para la Mobilitat, Manuel Nadal, pero la ha desestimado. Por "razones técnicas" como el desnivel del terreno, la ubicación de las estaciones, el cruce con otras líneas y la dificultad de operar. Y por el "sobrecoste" de construir cinco kilómetros más de túnel que aumentarían la inversión en 500 millones sin una mejora proporcional del servicio.

jueves, 24 de julio de 2008

ICV ANUNCIA AL•LEGACIONS A LA PROLONGACIÓ DE LA L3 DEL METRO PRESENTADA PEL DEPARTAMENT DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES PUBLIQUES

La formació ecosocialista considera que la proposta presentada per DPTOP, tot i incorporar millores, fruït de les propostes polítiques i ciutadanes, continua sent insuficient.

ICV presentarà al·legacions al projecte de prolongació de la L3 del metro, des de zona universitària fins a Sant Feliu.

El traçat proposat pel DPTOP, amb un revolt entre Sant Just i Sant Feliu, reprodueix recorreguts que ja s’efectuen amb altres mitjans de transport ferroviari, metro i tramvia i descuida l’oportunitat de crear una veritable xarxa de transport mallada i reequilibradora.

Amb aquest traçat, un viatger des de Sant Feliu de Llobregat trigarà més en arribar en metro a Sant Just, del que ara es triga en tramvia, o del que es pot trigar en tren des de la capital del Baix Llobregat fins a Barcelona.

ICV continua insistint en què són possibles altres alternatives més rendibles socialment i ambientalment. Per a Lluís Moreno, president comarcal de la formació, cal que “en el moment d’abordar una inversió tan important com aquesta es cerqui el màxim de rigor i consens polític i social a l’hora d’invertir els recursos públics”.

Per a ICV l’actual proposta de DPTOP tot i que millora respecte les anteriors no produirà canvis importants en el comportament de la mobilitat dels ciutadans i ciutadanes, perquè les persones requereixen de mitjans ràpids, eficaços i intermodals i no vies sinuoses i amb grans revolts.

La formació de l’esquerra verda continua apostant per una prolongació de la L3, amb una bifurcació a partir del centre de Sant Just Desvern. Un dels ramals passaria pel nou Hospital Comarcal, el centre i el barri de l’eixampla de Sant Joan Despí, per arribar a Sant Boi de Llobregat i connectar amb la nova línia de rodalies, amb diverses parades a la ciutat. Un segon ramal passaria pels barris de Mas Lluí, de Sant Just i Sant Feliu, per arribar fins a l’estació de RENFE i el barri de Falguera, d’aquesta darrera ciutat.

martes, 8 de julio de 2008

TEMPS DE RECORREGUT DE LA L3, ENTRE SANT FELIU DE LLOBREGAT I SANT JUST DESVERN

Un estudi elaborat per tècnics que col·laboren amb la PTP compara els temps de recorregut de les dues alternatives per a la prolongació de la L3 fins a Sant Feliu de Llobregat.

Aquest estudi es refereix al temps de recorregut entre el centre de Sant Feliu de Llobregat i el centre de Sant Just Desvern, i constata que el temps de recorregut defensat en la proposta alternativa de la PTP es redueix a la mitad respecte del que es donaria en la proposta inicial del Departament d’Obres Públiques de la Generalitat.

Així, mentre que en la proposta de la PTP el temps de recorregut entre la plaça de la estació de Sant Feliu i Sant Just Desvern és de 9 minuts amb 45 segons, en la proposta de la Generalitat, en que la estació de Sant Feliu està situada a la plaça Dot, seria de 18 minuts amb 30 segons.

Cal afegir que es considera, habitualment, que per aplicar mitjanes per aproximar-se a la realitat del conjunt de desplaçaments dels usuaris, s'ha de considerar que la comparació punt a punt no es vàlida, doncs en el temps de desplaçament s'ha de comptar des de la sortida del domicili. Això és important doncs la proposta de la PTP situa les estacions, a Sant Feliu (Mas Lluís, plaça Estació i Falguera), més properes al conjunt dels barris de la ciutat.
D’altra banda, respecte de la explotació dels ramals del metro, cal dir que en el cas de la línia 9 , que està en construcció, hi ha una explotació prevista del 50% en cada un dels dos ramals. En conseqüència no és descartable la defensa que el ramal de Sant Feliu i el que aniria a Sant Joan Despí i Sant Boi, tinguin una explotació cada un d’ells del 50%, amb temps màxims d’espera de 5 minuts en cada cas.

lunes, 7 de julio de 2008

JAUME BOSCH EXPOSARÀ LA PROPOSTA D'ICV-EUIA SOBRE INFRASTRUCTURES FERROVIÀRIES, A SANT JOAN DESPÍ

Iniciativa de Sant Joan Despí ha organitzat un acte públic en el que exposarà les seves propostes sobre infrastructures ferroviàries a la comarca, en el marc de la campanya informativa, que aquesta formació està desenvolupant en els municipis del Baix Llobregat.

Entre aquestes propostes, cal destacar algunes que millorarien el traçat de les infrastructures al seu pas per Sant Joan Despí. Com són la construcció d’una estació de la L3 del metro en el barri de l’Eixample, d’aquesta ciutat, en el marc de la prolongació d’aquesta línia de metro fins a Sant Boi de Llobregat. Prolongació que uniria les dues ciutats en línia recta, per sota del riu Llobregat.

A l’acte, participarà la portaveu d’ICV-EUIA a Sant Joan Despí i Consellera Comarcal de Medi Ambient, Elena Embuena, juntament amb el portaveu parlamentari Jaume Bosch.

En el desenvolupament d’aquest acte, a banda de la informació sobre la situació i les propostes concretes sobre les infrastructures ferroviàries, Iniciativa continuarà explicitant la seva aposta per un diàleg de tota la comarca per consensuar la millor proposta d’infrastructures ferroviàries per al Baix Llobregat i la seva gent.

L'acte es celebrarà el dijous 10 de juliol, a les 19,30 hores, a can Negre, Sant Joan Despí

lunes, 30 de junio de 2008

SATISFACCIÓ DESPRÉS DE LA PRIMERA SESSIÓ DEL FÒRUM DE LA MOBILITAT COMARCAL

El Fòrum de la Mobilitat del Baix Llobregat promogut pel teixit econòmic i social de la comarca i que aplega entitats, associacions (com la PTP), partits polítics, sindicats, empresaris i el Consell Comarcal, va celebrar la seva primera sessió el passat divendres 27 de juny. Durant aquesta primera jornada, en la que va intervenir el Secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, es van presentar l'anàlisi de la situació actual del transport públic i les infraestructures de mobilitat. A partir d'aquí es va iniciar un llarg debat, del que va destacar les dues propostes més seguides pels mitjans de comunicació als darrers dies: l'arribada del metro a la comarca i la creació de la nova línia C-3.
El fòrum ha servit per iniciar el diàleg entre tots els agents socials, polítics i econòmics en un tema tan controvertit com el perllongament de la L3 de metro i la C3 ferroviària.
ICV defensem una planificació conjunta de les diferents infraestructures del transport de forma que el metro en la seva arribada a la comarca disposi de dos ramals des de Sant Just: un en direcció a Sant Feliu (a través de Mas Lluí) i l'altre en direcció a Sant Boi. Pel que fa a la nova línia ferroviària.
La nostra proposta es basa en un recorregut més recte i eficient per connectar Cornellà i Castelldefels, a través de Sant Boi.

ICV esta presentant mocions als diferents ajuntaments afectats pels traçats. El Consistori de Sant Just ha estat el primer que ha aprovat la moció sobre el metro i el tren al Baix Llobregat.

Per ICV del Baix Llobregat el primer que cal fer és una trobada comarcal en el que puguem discutir el conjunt de propostes sense posicions hermètiques i és el que hem fet a la carta adreçada als responsables polítics, socials i econòmics de la comarca. En aquest sentit, el Secretari de Mobilitat, Manel Nadal, també s'ha compromès a treballar pel consens.

sábado, 28 de junio de 2008

Moció aprovada per l'Ajuntament de Sant Just Desvern

El darrer ple municipal de Sant Just Desvern ha aprovat una moció en la que demana al Departament d'Obres Públiques de la Generalitat que reconsideri les propostes actuals de traçat de la nova línia de rodalies C3 i de prolongació de la L3 de metro, tot impulsant un debat sobre aquestes propostes amb els ajuntaments del Baix Llobregat.


La moció, aprovada amb els vots a favor de PSC, ICV-EUIA, ERC i PP i únicament amb el vot en contra de CIU, es reprodueix a continuació:

Article publicat a: El Periódico, el dia 28/06/2008

El PSC de Sant Just pide al Govern que replantee la L-3
Per: Xabier Barrena

El pleno del Ayuntamiento de Sant Just Desvern aprobó el jueves una moción por la que pide a la Conselleria d'Obres Públiques que "considere y estudie" la propuesta de ampliación de la L-3 del metro de Barcelona diseñada por la asociación Promoció del Transport Públic (PTP) y que también es secundada por varias asociaciones de vecinos de Sant Feliu de Llobregat. La moción contó con el voto favorable del PSC, ERC, PP e ICV-EUiA. CiU votó en contra.
El texto aprobado señala que la propuesta de Obres Públiques para la L-3 "no parece responder con eficiencia a las necesidades" de la comarca. El pleno apuesta por un trazado en Y desde Sant Just, con dos ramales, uno hacia Sant Joan Despí y Sant Boi y el otro hacia Sant Feliu. Entre los ediles que dieron su apoyo a la moción se halla la responsable de Urbanismo --y esposa del president José Montilla-- Anna Hernández.

En Sant Feliu, que como Sant Just cuenta con un alcalde del PSC, sin embargo, las cosas se ven desde otro prisma. Ante la evidencia de que el Ministerio de Fomento descarta que la nueva línea de Cercanías C-3 pase por la ciudad, el pleno municipal pidió, el miércoles, que se respete el trazado que en el 2006 acordaron el Govern y los municipios del área.

INTERCESIÓN DEL GOVERN

Teniendo en cuenta que la administración competente --el Gobierno central-- no se cuenta entre quienes firmaron el acuerdo, el pleno --con los votos del PSC, CiU y PP, la abstención de ERC y el no de ICV-- se limitó a "pedir" al Govern que "interceda" ante Fomento.

Article publicat a: El Periodico, el dia 27/06/2008.

Vecinos de Sant Feliu piden que el metro sustituya a la fallida C-3
Per: Xabier Barrena

La supresión de Sant Feliu del trazado de la nueva línea de Cercanías C-3 que prepara el Ministerio de Fomento no ha provocado ningún rechazo entre los vecinos del Baix Llobregat, en general, y de la propia Sant Feliu, en particular. De hecho, la conexión en línea recta entre Sant Boi y Cornellà --en lugar del sinuoso trazado que acercaba la C-3 a la capital de comarca y a Sant Joan Despí-- era reclamada por los propios vecinos siempre que el trazado de la L-3 del metro se diseñara para suplir esta deficiencia.
El esquema diseñado por la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques consistía en una C-3 tipo metro que cosiera las poblaciones del Baix Llobregat --con parada en el barrio de Can Falguera de Sant Feliu, aunque lejos de la actual estación de Renfe-- y una ampliación de la L-3 que, complementariamente, pinchara simplemente en la localidad provinente de Sant Joan Despí y Sant Just. La clave de la jugada radicaba en que la C-3 --la obra más costosa de las dos-- la pagaría Fomento.
Tras conocerse el plan ministerial --revelado por EL PERIÓDICO la semana pasada-- por el que la C-3 no pasará por Sant Feliu, las voces que pedían una mayor implicación del metro en el Baix Llobregat han redoblado su fuerza.

ASESORAMIENTO EXTERNO
Así, los vecinos --asesorados por la asociación de Promoció del Transport Públic, PTP-- defienden, ya antes de conocerse los planes de Fomento, la ampliación de la L-3 mediante una Y griega, exactamente igual como empieza (en Santa Coloma y Badalona) y termina (en la Zona Franca y el aeropuerto) la L-9. En concreto, la federación de vecinos de la capital del Baix Llobregat reclama que una de las ramas bifurcadas llegue hasta Sant Boi, tras pasar por Sant Joan Despí, y la otra recorra Sant Feliu provinente de los barrios de montaña de Sant Just.
La principal virtud que tiene la propuesta de la PTP es la mejora de la conectividad. Actualmente, por encima de El Prat, solo una vía une ambas márgenes del Llobregat, la de Ferrocarrils. La C-3 supondrá un segundo enlace y la prolongación de la L-3 deseada por los vecinos sería la tercera. La deficiente conexión en transporte público de ambas márgenes del Llobregat es una de las principales causas de los colapsos viarios del área cada mañana, en especial, en los tres puentes existentes.
Ello permitiría a los 80.000 habitantes de Sant Boi --que a fecha de hoy no tienen ninguna estación de Renfe en su municipio-- ir a Sants-Plaza Catalunya con Cercanías y a la Zona Universitaria, vía metro. Y no solo los santboianos, también aquellos que provengan de Castelldefels, Viladecans y Gavà, por Cercanías, y los que bajen de Igualada y Manresa por Ferrocarrils.
Existe otra razón que sustenta el argumentario de los vecinos. De llevarse a cabo el plan de Obres Públiques, es decir, si Fomento se desdijera, Sant Feliu (42.000 habitantes) y Sant Joan Despí (30.000) quedarían comunicadas por tres túneles: el actual de Cercanías C-4 y los nuevos de la C-3 y el metro L-3. Es decir, seis vías. Una densidad de túneles a todas luces sobredimensionada.

DISCUSIÓN EN LOS PLENOS
Todas estas razones están llegando ya a los plenos municipales de las poblaciones afectadas. En Sant Feliu, gobernada por el PSC, CiU y ERC, una moción a favor de la propuesta de la PTP y en contra de la conselleria no triunfó por poco. Tras abstenerse CiU y el PP, Esquerra unió sus fuerzas con ICV-EUiA provocando el empate en votos. Igualdad que tuvo que romper el alcalde Juan Antonio Vázquez merced a su voto de calidad.

jueves, 26 de junio de 2008

PSC I CIU DE SANT FELIU TORNEN A VOTAR EN CONTRA DEL DIÀLEG PER MILLORAR LES INFRASTRUCTURES DE TRANSPORT PÚBLIC A LA CIUTAT

ICV-EUIA de Sant Feliu lamenta les dificultats de l’alcalde i de bona part de l’equip de govern per construir consensos a favor de la ciutat

ICV-EUIA de Sant Feliu de Llobregat va presentar una moció, en el ple d’ahir dimarts, en la que es proposava al Departament d’Obres Públiques de la Generalitat la reformulació d’una proposta global de les infrastructures ferroviàries al Baix Llobregat, a partir del diàleg i el consens amb els agents institucionals, polítics i socials del territori.

Aquesta proposta de la formació de l’esquerra verda venia com a conseqüència del canvi de traçat de la nova línia C3 que el Ministeri de Foment planteja respecte a l’anunciat en el 2006 per a PTOP de la Generalitat, tal com va avançar informativament lla mateixa ICV-EUIA la setmana passada, i que exclou del recorregut d’aquesta infrastructura a la ciutat de Sant Feliu.

Per a Jordi San José, portaveu d’ICV-EUIA, aquest fet demostra que “és possible i, a més, oportú, plantejar millores al planejament de les infrastructures de metro i ferroviàries a la comarca, que garantitzin la construcció d’una xarxa de transport públic més eficaç, que arribi a més ciutadans, i que cobreixi més territori”.

Per a ICV-EUIA és necessari que en el planejament de les infrastructures que han de marcar el desenvolupament de la comarca en els propers anys es faci un esforça de diàleg i consens, que asseguri el disseny de la millor proposta.

Diàleg i consens contra el que van tornar a votar PSC i CIU. Aferrats a una proposta d’infrastructures que fa aigües per tot arreu, i que es van obstinar a mantenir en un altre moció.

El portaveu de l’esquerra verda, Jordi San José, va manifestar que aquesta actitud, “per part de PSC i CIU, és molt perillosa pel futur de la ciutat, ja que nega la possibilitat de millorar la proposta d’arribada del metro, tot continuant amb una aposta de traçats absurds de les infrastructures, de la que Sant Feliu es pot veure despenjada de manera progressiva”.

En aquest sentit ICV-EUIA es mostra sorpresa i lamenta les dificultats per al diàleg i el consens demostrades per l’alcalde, el PSC i CIU de Sant Feliu en temes que són estratègics per a la ciutat, tot negant-se a plantejar qualsevol possible debat de millora.

En aquesta línia, Jordi San José (ICV-EUIA) ha manifestat que “aquesta obstinació a tancar-se davant de qualsevol proposta presentada pel segon grup majoritari del consistori, resta moltes oportunitats a la ciutat”.

viernes, 20 de junio de 2008

Carta a les persones, entitats i partits de la comarca per consensuar una proposta

A les darreres setmanes s’han presentat a la nostra comarca diferents propostes sobre el transport públic. Concretament s’ha exposat la perllongació de la L-3 de metro fins a Sant Feliu de Llobregat, elaborada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, per a la seva avaluació d’impacte ambiental i recentment els ajuntaments han rebut l’estudi informatiu sobre el traçat de la nova línia ferroviària entre Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Castelldefels que obvia la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat.

És evident que els dos documents no coincideixen en la interpretació sobre la mobilitat a la zona centre i delta del Baix Llobregat i que manca una formulació conjunta sobre l’arribada del metro a la comarca i de la nova línia C-3.

Aquesta “desconnexió” en la planificació ferroviària ha de ser superada i els agents polítics, socials i econòmics hem de ser capaços de concertar una alternativa sòlida, creïble, eficient, sostenible i reequilibradora per al Baix Llobregat. Una alternativa que faci convergir al mateix temps una única planificació per a les infraestructures de transport públic (metro-tren-tramvia) i la programació de les inversions previstes a la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut de Catalunya al Baix Llobregat, en el marc de la revisió del Pla Director d’Infraestructures de Transport Públic a la Regió Metropolitana i amb el just encaix amb els objectius del Pla Territorial.

És des d’aquesta perspectiva i visió de comarca que em permeto adreçar aquestes consideracions amb la finalitat que, més enllà de la defensa de les nostres posicions polítiques, situem conjuntament els interessos públics i la qualitat de vida de les ciutadanes i ciutadans del Baix Llobregat.

Desitjo que puguem compartir aquestes reflexions en un debat obert o a fòrums, sense apriorismes, que tendeixi al consens que és un dels trets definidors de la construcció de la nostra comarca.

Cordialment,

Sant Feliu de Llobregat, 21 de juny de 2008

Lluís Moreno Campon
President d’ICV del Baix Llobregat

ICV de Cornellà presenta al Ple del proper dijous les propostes de transport

Cornellà de Llobregat és la ròtula de les infraestructures de transport col·lectiu de la comarca del Baix Llobregat, i com a tal pot tenir una contribució cabdal a la formulació de l’estratègia comarcal de futur del transport públic.

Per ICV les principals mancances de Cornellà de Llobregat en les connexions de transport públic, són amb les ciutats veïnes del Prat, de Sant Boi, i de l’Hospitalet de Llobregat, i amb els municipis del litoral fins a Castelldefels.

ICV de Cornellà, proposarà al Ple municipal la necessitat de proposar al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat la reconsideració del traçat de la línia C3 de Rodalies, evitant recorreguts innecessàriament llargs i duplicitats de traçat, i afavorint una visió global i més integrada de les línies C3 de Rodalies i L3 de Metro, així com la connexió via FGC i/o Trambaix amb la línia 9.

I també la necessitat de demanar a l’Autoritat del Transport Metroplità que consideri tot això en la redacció del PDI 2008-2015 que s’haurà de sotmetre a debat al llarg d’aquest any.

ICV presenta una moció a Sant Boi

EL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA a Sant Boi va demanar en el passat ple la prolongació de la L3 de metro fins a Sant Boi, i la creació d'una nova línia C3 de rodalies CORNELLÀ- CASTELLDEFELS.

Bàsicament la proposta d'ICV volia mantenir el traçat de la proposta sotmesa a exposició pública el 20 de febrer de 2008 entre la Zona Universitària i Sant Just Desvern.

Crear una bifurcació a Sant Just Desvern amb dos ramals, un en direcció a Sant Feliu de Llobregat i l’altre en direcció a Sant Boi de Llobregat.

Ja que per Sant Boi, aquesta proposta implicaria:

1. Quatre estacions de metro línia L3: Molí Nou, Plaça Generalitat, Plaça Catalunya i Torre la Vila

2. Dues estacions de ferrocarrils Línia Rodalies C3 de RENFE: Torre la Vila i Sant Boi

El Grup Municipal ICV-EUIA va proposar al Ple municipal l’adopció dels següents
  1. Proposar al DPTOP la reconsideració del traçat de la línia C3 de Rodalies, evitant recorreguts innecessàriament llargs i duplicitats de traçat, i afavorint una visió global i més integrada de les línies C3 de Rodalies i L3 de Metro, amb dues estacions a Sant Boi de ferrocarrils Línia Rodalies C3 de RENFE: Torre la Vila i Sant Boi.
  2. Demanar al DPTOP que prevegi el perllongament de la L3 des de Sant Just Desvern fins a Sant Boi amb quatre estacions a la ciutat: Molí Nou, Plaça Generalitat, Plaça Catalunya i Torre la Vila.
  3. Demanar a l’ATM que consideri els dos acords anteriors en la redacció del PDI 2008-2015 que s’haurà de sotmetre a debat al llarg d’aquest any.
Malauradament no es va comptar amb el suport de la resta de grups, en especial del grup majoritari a l'Ajuntament; PSC
Més informació a http://icvsantboi.blogspot.com/

jueves, 19 de junio de 2008

SANT FELIU DE LLOBREGAT QUEDA EXCLOSA DE LA PROPOSTA DE NOVA LÍNIA DE RODALIES C3 CASTELLDEFELS- CORNELLÀ

ICV-EUIA exigeix a l’equip de govern de la ciutat que se sumi al diàleg i l’esforç per aconseguir que la capital del Baix Llobregat quedi connectada directament a la xarxa de metro, amb la millor proposta per a la ciutat.

ICV-EUIA ha informat que el "ESTUDIO INFORMATIVO “CERCANÍAS DE BARCELONA. NUEVA LÍNEA CORNELLÀ – CASTELLDEFELS” elaborat pel Ministeri de Foment no contempla que la nova línia de rodalies C3 arribi fins a Sant feliu de Llobregat. Contrariament al comprimis que l’Alcalde de Sant feliu de Llobregat afirmava havia tancat amb la resta d’alcaldes i el Departament d’Obres Públiques de la Generalitat.

Aquest estudi ja ha estat lliurat a tots els ajuntaments afectats, tot i que el de Sant Feliu encara no ha informat.

L’estudi no concreta en quin punt, entre Cornellà i Sant Joan Despí, la nova línia de rodalies efectuarà el salt del riu fins a Sant Boi de Llobregat, el que si queda clara es la no arribada a Sant Feliu de Llobregat.

ICV-EUIA recorda la proposta que està defensant, amb la realització d’una campanya pública i la presentació de mocions als plens, de connectar la línia C3 directament des de Cornellà a Sant Boi, i de prolongació de la L3 de metro amb dos ramals a partir de Sant Just, un en direcció a Sant Joan Despí, per creuar el riu fins a Sant Boi, i un altre fins a Sant Feliu, amb tres parades a la ciutat.

Jordi San José, portaveu d’ICV-EUIA, ha manifestat que “ara te menys sentit que mai l’argument que l’alcalde va utilitzar per votar en contra de la proposta d’ICV-EUIA, de que tenia un comprimís amb altres alcaldes, ja que aquest comprimís en tot cas ha estat trencat. Ara toca que Vazquez prioritzi d’una vegada els interessos de la nostra ciutat”.

A més el portaveu d’ICV-EUIA ha manifestat que l’actual proposta de prolongació de la L3 de metro, plantejada des del Departament d’Obres Públiques, “presenta un traçat absurd, en paral·lel a l’actual via de RENFE entre Sant Joan i Sant Feliu. I que precisament aquesta absurditat, pot posar en perill l’arribada del metro a Sant Feliu, i quedar eliminada de la futura expansió de la L-3, amb el que la ciutat perdria la connexió directa amb la xarxa de metro”.

Per aquest motiu, Jordi San José ha instat a l’alcalde de Sant Feliu a “sumar-se al diàleg i l’esforç per aconseguir la millor proposta per connectar la ciutat de Sant Feliu amb la xarxa de metro”.

REBUIG A LA PROPOSTA DE FOMENTO SOBRE EL FERROCARRIL CORNELLÀ- CASTELLDEFELS

El President d’ICV del Baix Llobregat, Lluís Moreno demana a partits, sindicats, associacions i PTP una solució consensuada definitiva, sostenible i coherent per a l’arribada del metro al Baix Llobregat i pel projecte ferroviari entre Cornellà i Castelldefels

ICV del Baix Llobregat ha intensificat les darreres setmanes la seva campanya “Connecta’t amb Iniciativa”, amb actes a les diferents ciutats del Baix Llobregat, un blog per recollir suggeriments i opinions de la ciutadania i mocions als ajuntaments. L’objectiu: explicar les alternatives al perllongament de la L3 de metro a la comarca i de la línia C-3 de Rodalies Renfe.

La presentació de l’estudi informatiu de Fomento sobre la línia C-3 de Rodalies entre Castelldefels i Cornellà que obvia Sant Feliu de Llobregat ha confós encara més la ciutadania de la comarca, ja que la proposta del govern central no coincideix amb la del Departament de Política Territorial, el que demostra la falta de coordinació i el greu error en la planificació d’infrastructures en aquesta zona del Baix Llobregat.

Per al President comarcal, Lluís Moreno, “no es pot deslligar la definició de la prolongació de la L3 del Metro del traçat de la futura línia C3 de Rodalies RENFE, que ha d’unir les dues ribes del Llobregat, i alhora cal continuar avançant en el perllongament del Trambaix fins a Molins i Sant Vicenç”. No té sentit planificar per separat les infraestructures de transport a la comarca si el que es vol és disposar d’una potent xarxa de tren-tramvia-metro, accessible, ràpida, eficient i sostenible, realment competitiva al vehicle privat.

Respecte la C-3, ICV planteja un traçat més recte, més econòmic i més intel·ligent que el proposat pel Departament de Política Territorial -que passa innecessàriament per Sant Joan Despí i Sant Feliu- o el que impulsa Fomento –que dibuixa un traçat fins a Sant Joan i esquiva la capital comarcal-.

A banda, ICV del Baix Llobregat proposa que el perllongament de la L3 vagi des de Zona Universitària en una doble direcció i una bifurcació a Sant Just Desvern amb dos ramals: un cap a Sant Feliu, passant pel barri de Mas Lluí, estació de RENFE i el barri de Falguera un altre cap a Sant Boi de Llobregat.

L’organització comarcal d’ICV enviarà els propers dies una carta als partits, sindicats, associacions de veïns i PTP del Baix Llobregat proposant un acord comarcal consensuat i conjunt que expressi clarament la necessitat de planificació conjunta de les infraestructures de transport públic, i l’increment de les inversions al Baix Llobregat en el marc de la revisió del Pla Director d’Infraestructures de Transport Públic Col·lectiu a la Regió Metropolitana de Barcelona.

viernes, 13 de junio de 2008

AMB ICV: CONNECTES!


ICV estem treballant una proposta que busqui millorar la del Departament en:

1. Eficiència econòmica:Amb la construcció dels mateixos quilòmetres, l’alternativa d’ICV dóna més connectivitat al territori, evita duplicacions d’infrastructura i garanteix millors connexions entre barris del Baix Llobregat.

2. Temps de viatge:Millor equilibri entre accessibilitat i rapidesa. Traçats menys recargolats, però amb intermodalitat.

3. Efecte xarxa:El traçat alternatiu per la línia 3 malla les connexions de rodalies i no se solapa amb infrastructures potents com Renfe i FGC. Volem unir de forma eficient els municipis de totes dues ribes del Llobregat. Arribar a totes les àrees urbanes d’alta població actual o futura. Unir els barris de cada ciutat entre ells i amb el seu respectiu centre històric.

Una reordenació ferroviària que, sense incrementar els quilòmetres a construir ni els seus costos, permeti millorar l’eficàcia. Evitar hipoteques futures per a l’extensió de les línies per creuar el riu.

Per això , PROPOSEM:

  1. Millors connexions dins dels municipis de Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern.
  2. Racionalització dels recorreguts interurbans per fer-los més curts, competitius i directes sense reduir l’accessibilitat.
  3. Millor estructura de xarxes que eviti solapaments entre infrastructures i fomenti les malles en totes les direccions.
  4. Perllongament de la L3 de Zona Universitària a Esplugues-Sant Just Desvern-Sant Feliu de Llobregat, i Sant Joan Despí-Sant Boi
  5. Trambaix directe per Laureà Miró entre Esplugues i Sant Just
  6. Perllongaments del Trambaix de Sant Feliu a Molins de Rei i Sant Vicenç- Pallejà (intercanviador dels FGC a 4 camins)
  7. Perllongament del Trambaix fins Almeda i l’Hospital de Bellvitge
  8. Nova Línia de Tramvia Comarcal : Quatre Camins-Bellvitge
  9. Creació nova línia C3 de rodalies Cornellà – Castelldefels


AMB LA PROPOSTA FERROVIÀRIA DE PTOP,NO CONNECTES


El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha presentat una proposta de recorregut de les línies L3 de metro i C3 de rodalies pel Baix Llobregat, amb molts defectes, una proposta amb la que no connectes.

•No assegura l’arribada del metro als sectors més densos de la comarca.
•Per anar de Sant Just a Sant Feliu la línia fa dos quilòmetres de revolts.
•No contribueix a resoldre el permanent col·lapse de trànsit dels 3 ponts que creuen el Llobregat
•La C3 ha de fer un enorme revolt i duplica el seu traçat del riu entre Cornellà i Sant Boi.

martes, 10 de junio de 2008

Un Baix Llobregat desconnectat

El Baix Llobregat és la principal porta d'entrada i sortida de Barcelona ciutat. Totes les vies de comunicació, totes les infraestructures que recorren el nostre territori estan pensades per fer això, permetre l'entrada de persones i mercaderies a Barcelona.

En cap moment es va pensar en la connexió entre els municipis del baix, i en com el creixement demogràfic d'algunes ciutats obligava a millorar els serveis ferroviaris.

En aquests moments, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat està començant a dibuixar les futures línies de metro i ferrocarril que busquen millorar la situació del transport públic a la comarca.

Com ICV del Baix Llobregat, hem començat un procés de debat i proposta, al que convidem a participar al conjunt de la gent de la nostra comarca. Per això és aquest Blog, un espai on es recullin les diferents propostes, i sobretot on tothom pugui dir laseva sobre el transport a la nostra comarca.

Digués la teva, connecta amb ICV